en af de største europæiske islameksperter, olivier roy, på det kongelige bibliotek d. 20. februar kl. 20

 

  • Foredrag på engelsk

Olivier Roy er i Danmark for at præsentere sin nye bog, Le djihad et la mort (Le Seuil, 2016), for nyligt udgivet på dansk, Jihad og døden, af forlaget Vandkunsten, i hvilken han adskiller sig fra de andre europæiske intellektuelle indblandet i debatten om international terrorisme.

Olivier Roy er overbevist om, at moderne jihad og dennes rekrutteringsgrundlag i Europa ikke bunder i en radikalisering af Islam, men derimod en islamisering af radikaliserede, hvilket han argumenterer for i sin bog. Han mener, at personerne bag attentaterne de sidste 20 år i Europa, fra Khaled Kelkal i 1995 til lastbilsangrebet i Nice i 2016, mere var motiverede af nihilistiske og morbide overbevisninger end Islam, hvorfor salafismen – der i øvrigt fordømmer selvmord – ikke er grunden til angrebene alene.

Jihad og døden

Fra Khaled Kelkals terrorbombekampagne i Frankrig i 1995 til angrebet i Nice i 2016 er næsten ingen af gerningsmændene undsluppet. Enten bar de et selvmordsbælte eller blev dræbt i skududveksling med politiet uden at flygte eller uden at deres død havde en direkte sammenhæng med det egentlige angreb. Mohammed Merah, gerningsmanden bag skudangrebene i Toulouse og Montauban i 2012, gentog systematisk Osama bin Ladens mantra ”Vi elsker døden, I elsker livet”. Terroristens død er derfor ikke en uheldig konsekvens af dennes gerninger, men derimod hovedmotivet bag angrebet. Denne fascination af døden ser vi ligeledes hos jihadisterne ved Islamisk Stat: selvmordet i angrebet er det ultimative mål. Hvis selvmordet er det vigtigste, hvori ligger så det farlige? Ikke i skaderne forsaget af angrebet, men derimod i frygten, som terroren indgyder i os. Islamisk Stats magt bunder i gruppens evne til at spille på vores frygt. Og denne frygt er frygten for Islam. Den eneste strategiske indvirkning, som attentaterne har, er den psykologiske effekt. De medfører ikke militære tab, men de påvirker kun økonomien marginalt. De bringer ikke vores samfundsinstitutioner i fare, medmindre vi selv sætter spørgsmålstegn ved dem efter et attentat under den evindelige debat om spørgsmålet mellem sikkerheds- og retsstaten. ”Frygten” er grunden til vort samfunds mulige implosion.

Olivier Roy er forskningschef hos CNRS og underviser på det Europæiske Institut i Firenze. Han er ligeledes forfatteren bag bøgerne; L’islam mondialisé (2002), La Sainte Ignorance. Le temps de la religion sans culture (2008) og En quête de l’Orient perdu (2014).

Arrangementet organiseres i samarbejde med Forlaget Vandkunsten og Det Kongelige Bibliotek.

Køb din billet allerede nu HER!

Foto: © rts