TORSDAG D. 3. OKTOBER 2019 KL. 16:30 KOMMER FOUAD LAROUI TIL BRØG LITTERATURBAR FOR AT FORTÆLLE OS OM SINE SENESTE BØGER, “DIN NYTTELØSE KAMP MED VERDEN” (2017) OG “DE NØGNE STATUER” (2019)

Interviewet foregår på engelsk

Din nytteløse kamp med verden” (Arvids, 2017): Ali og Malika er lige flyttet sammen. Hun er lærer, født i Frankrig af marokkanske forældre. Han er født i Marokko, uddannet som  edb-programmør og arbejder i et stort fransk firma, som har fået en stor opgave, der omfatter forsvarsministeriet. Det viser sig, at Ali ikke skal deltage i projektet, som han stort set har været ansvarlig for, angiveligt på grund af sit navn. En godkendelseskomité har slettet hans navn, det eneste arabiske navn på listen over medarbejdere. Dybt frustreret siger Ali sit job op og synker længere og længere ned i depression og frustration … og religiøs vold, til sidst.

De nøgne statuer” (Arvids, 2019): Fatima hævner sig på to kategorier af mænd: Dem, der siger ”dæk dig til”, og som i hendes øjne er ynkelige. Dem, der vil klæde hende af,  og som hun viser sin krop i et ‘peep-show’, men hun giver dem hverken sin krop eller sin sjæl. Hun siger til dem: ”Du kommer aldrig til at eje mig” og fastholder dem i deres frustration. Og selv bliver hun omsider en fri person.

Fouad Laroui er en marokkansk-hollandsk forfatter, ingeniør og professor på Vrije Universitet i Amsterdam. Ud over at undervise er han ligeledes litteraturkritiker ved to tidsskrifter og i radioen. Han erobrede publikum og kritikerne med hans bøger, hvor virkeligheden blandes med fantasi og ømhed blandes med humor. Fouad Laroui fik Goncourt-novelleprisen i 2013 for novellen “L’étrange affaire du pantalon de Dassoukine”, samt la Grande Médaille de la Francophonie i 2014. Hans bøger behandler temaet om konflikten mellem de vestlige or arabiske lande.

Billedet : © Copyright : DR / Le 360