Mere info: DET KGL. BIBLIOTEK

“Chefredaktører fra de mest indflydelsesrige europæiske aviser taler om de vigtigste europæiske historier på forsiderne netop nu, Brexit, klima og flygtninge

I en særudgave af International Forfatterscene inviterer Det Kgl. Bibliotek nuværende og tidligere chefredaktører fra de mest indflydelsesrige europæiske aviser til at tale om de vigtigste europæiske historier netop nu: Brexit, klima og flygtninge. Hvad ender på forsiden, og hvad finder aldrig vej til spalterne? Chefredaktører og journalister er i den grad med til at forme fortællingen om et Europa, der måske aldrig har stået stærkere i den folkelige bevidsthed – som afsløret af de høje stemmeprocenter ved forårets EU-valg.

Og det er netop chefredaktørerne, som i sidste ende står med ansvaret for, hvad deres avis vælger at viderebringe – og som må gå forrest i kampen for, at de klassiske medier ikke bliver fejet omkuld i tidens fake news-stormvejr.

I denne udgave af Europa på Forsiden harDet Kgl. Bibliotek i samarbejde med Dagbladet Information inviteret franske Natalie Nougayrède, journalist på The Guardian og tidligere chefredaktør på Le Monde i Frankrig.  

Le Monde anses som et af Frankrigs førende dagblade, og Nougayrède blev – som den første kvinde i avisens historie – udnævnt til chefredaktør i 2013. Hun havde fra begyndelsen meget bred opbakning fra både avisens aktionærer og stab af journalister, men trådte i 2014 tilbage efter at have kæmpet mod massive udfordringer med en traditionsbåret avis, der måtte omstille sig til en ny verden domineret af digitale og sociale medier.

Senere samme år begyndte hun at arbejde som journalist for internationalt anerkendte The Guardian, hvor hun som redaktør for serien Europe Now og nyhedsbrevet This is Europe har skabt sig en skarp europæisk profil. Nougayrède er aldeles aktiv som offentlig debattør med sine klummer i The Guardian og som mundtlig formidler i foredrag og paneldebatter, hvor hun især i år har talt meget om, hvorfor 2019 er et særligt år for Europa.

På scenen i Dronningesalen vil Natalie Nougayrède være i samtale med chefredaktør for Weekendavisen, Martin Krasnik, som er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet med studier for Hebrew University og London School of Economics. Han begyndte sin journalistiske karriere på Weekendavisen som praktikant i 1995 og har siden været korrespondent i Jerusalem og London samt udlandsredaktør. Som vært på DR2s Deadline skabte han sig et ry som en benhård og konfronterende journalist, der ikke tillod udenomssnak og tomme floskelsvar, men i 2017 vendte han altså tilbage til Weekendavisen i rollen som chefredaktør.

Martin Krasnik er forfatter til en række af bøger, blandt andet De retfærdige – en islamisk stafet (2006)Min amerikanske drøm – på jagt efter stjernerne (2008) og Fucking jøde! (2014).

Det Kgl. Bibliotek og dagbladet Information ønsker med samtalerækken Europa på forsiden at sætte fokus på Europa på grund af forårets valg til Europa-Parlamentet, hvor valgdeltagelsen satte rekord i Danmark, og fordi 2019 er 30-året for Berlinmurens fald – en skelsættende begivenhed, hvis betydning for nutidens Europa ikke bør underkendes.