Dette års Bogforum (10-12 nov. 2017) tager imod to fransktalende forfattere, den algierske romanforfatter Boualem Sansal og den franske tegneserieforforfatter Jean-Claude Mézières.

Fransksproget science-fiction i fokus.

Selv om de stammer fra to meget forskellige universer har Boualem Sansal og Jean-Claude Mézières faktisk det « futuristiske » tema til fælles, idet Boualem Sansal – som kommer til København i forbindelse med den danske udgivelse af hans roman 2084 (Turbine Forlag) – i denne bog har han valgt at træde ind i en fremtid, som vi kun kan håbe meget fjern, for at angive et teokratisk og totalitært samfunds overgreb og morbide absurditet, som knuser individerne og ødelægger deres fælles historie for at påtvinge regimets egen ideologi. En mesterlig reference til George Orwells roman 1984… Hvad angår Jean-Claude Mézières, er han én af de største franske tegneserieforfattere og har helliget størstedelen af sit værk til science-fiction genren. Han er blandt andet kendt for figuren Valérian (udgivet på dansk af forlaget Cobolt), samt for bemærkelsesværdige samarbejder inden for filmindustrien, idet han for eksempel har skabt kulisserne til filmen Det femte element af Le Cinquième Élément de Luc Besson.

Boualem Sansal taler på Bogforum søndag d. 12. november kl. 11.30 (Bogcaféen).

Han er født i 1949 i Theniet el Had i Algeriet. Han er en stor humanist og fritænker. Han har læst til ingeniør på École nationale polytechnique d’Alger og har en doktorgrad i økonomi. Han har således haft forskellige stillinger inden han blev funktionær for det algierske Erhvervsministerium. Han blev dog forvist fra denne stilling i 2003 på grund af hans holdninger, for eksempel angående arabiseringen af undervisningen
Han begynder at skrive sent i livet og udgiver sin første roman Le Serment des barbares i en alder af 50 år, selvom hans forfatterven Rachid Mimouni (1945-1995) længe havde opfordret ham til at skrive. Skønt han er censureret i sit hjemland på grund af sit politiske engagement, bliver han i dag opfattet som én af vore dages vigtigste nordafrikanske forfattere, og han har skrevet adskillige værker hvoraf to romaner er oversat til dansk, Le Village de l’Allemand (Tyskerens landsby, Turbine forlaget, 2012) og Rue Darwin (Tilbage til rue Darwin, Turbine forlaget, 2013). Begge bøger har modtaget flere litterære priser.

Jean-Claude Mézières taler fredag d. 10. kl. 17.00 (på Cobolts stand), lørdag d. 11. kl. 11.45 (på Hvid Scene) & kl. 13.00 (på Cobolt stand) og søndag d. 12. november kl. 14.00 (på Cobolt stand).