Laurent Fabius (FR)

En del af Arctic Imagination

onsdag 31. maj 2017 kl. 17:30 Dronningesalen

Billetter og flere oplysninger her

Diplomaten med hammerslaget

Den franske forhandlingsleder Laurent Fabius blev verdenskendt for sin forhandlingstaktik under det skelsættende klimatopmøde i Paris. Nu deltager han i Arctic Imagination i Den Sorte Diamant i en samtale med journalist og Grønlandskkender Martin Breum.

Den tidligere franske premier- og udenrigsminister Laurent Fabius blev verdensberømt for sin enestående diplomatiske indsats under klimatopmødet COP21 i Paris, hvor han som formand for forhandlingerne med den grønne hammer i hånden afsluttede de komplicerede drøftelser med det udslagsgivende: ‘Accepté!’ Og dermed markerede det afgørende historiske øjeblik, hvor verden samledes i en fælles aftale mod klimaforandringerne. Derpå så man verdens ledere springe op af stolene og bryde ud i bifald og hurraråb!

Det lille tv-klip gik verden rundt og markerede et af højdepunkterne i FN’s historie, men også et højdepunkt for Frankrig, der med Laurent Fabius i spidsen navigerede sig igennem de 11 dage lange klimaforhandlinger med helt ekstraordinære diplomatiske færdigheder, der stod i skærende kontrast til det foregående klimatopmøde her i landet, senere omtalt som ‘fiaskoen i København’.

Laurent Fabius vil med sin erfaring fra det banebrydende klimatopmøde bidrage til den internationale brainstorm om den smeltende is i Arktis, som Arctic Imagination sætter i værk med sit bidrag fra kunsntere, forfattere, aktivister og politikere i Københavnm, Oslo, Stockholm, Nuuk og New York. Han er kendt fior at være en unik politisk begavelse i international politik. Allerede i en alder af 37 år blev han i 1984 premierminister i Frankrig i holdet opmkring den socialistiske præsident Francois Mitterand, som han arbejdede tælt sammen med i starten af sin karriere.

 

Dette er et af flere arrangementer i Danmark under overskriften Arctic Imagination – en kunstnerisk brainstorm om smeltende is og stigende temperaturer på tværs af Atlanten

På blot 100 år er Arktis og Nordpolen blevet forvandlet fra livsfarlige og gådefulde yderområder til egne, der har brug for vores beskyttelse og ansvarsfølelse. Seks store biblioteker i New York, København, Stockholm, Oslo og Nuuk går i 2017 med Arctic Imagination sammen om et enestående samarbejde på tværs af Atlanten, hvor en række højt profilerede kunstneriske og kreative stemmer vil bidrage til den globale brainstorm på området.

Læs mere om projektet

Billetter og flere oplysninger her

 

Laurent Fabius under World Climate Change Conference 2015 (COP21) i Le Bourget (foto: Stephane Mahe)