Fredag den 17. august kl. 20:30 kan du opleve en skøn sommeraften i Blixens egen have, når der blændes op for smukke og poetiske film ”Drømmen om en afrikansk nat.” Det fransk-tyske tv-selskab ARTE står bag filmen, som drømmende skildrer Karen Blixens passion for Afrika, hendes tab og skabertrang.

”Græsset var mig, og jeg åndede med nattevinden i træerne,” sådan oplevede Karen Blixen den afrikanske natur. Skønne billeder fra savannen, arkivisk materiale fra safarier og Mombasas gader indrammes af Blixens beskrivelser fra Den afrikanske farm. Vi føler pulsen fra storvildtsjagtens rus og bruset fra svæveflyveren.

Køb billet i museumsbutikken eller på billetto.dk

Eventyret i det fjerne
Instruktøren Elisabeth Kapnist introducerer filmen, hvor Blixens drøm begynder med hendes kærlighed til sin eventyrlystne far, Wilhelm Dinesen. Fascinationen af jagt, krig, litteratur og eventyret – fjernt fra det hjemlige – arver hun fra ham, sammen med et dybt kendskab til naturen.

”Hun lærer ikke at frygte verden,” fortæller Judith Thurman, som beskriver Blixens forhold til kikuyuerne og somalier på kaffefarmen, deres stoicisme og humor. Billeder fra farmen iblandes Blixens poesi, for i regntiden blomstrer kaffeplanterne som en sky af kridt.

Kærligheden knust
Blixens kærlighed udfolder sig under den store himmel, hvor hun flyver med sin elskede Denis Finch Hatton. Hun skriver til sin broder: ”Jeg ventede Denys hertil. Så er døden intet, vinteren intet.”

Men Denis har ’luftens væsen i sig’. Suzanne Brøgger fortæller, hvorledes Blixen ikke kan indfange Denis og ofte må undvære ham, og derfor beskriver kærlighed som en leg, hvor man ikke tørrer mund i samme serviet.

Et liv efter
Denis kommer sjældnere, græshoppesværme formørker selv solen og natten oplyses af ildebrand. Blixen må opgive farmen. Alene, syg, ruineret og nedbrudt vender hun hjem.

”Hun hævdede, at hun havde en pagt med djævlen,” fortæller Suzanne Brøgger om Blixen, der bryder løs som forfatter, vender sine skæbne og tragiske oplevelser til eventyr.

”Drømmen om en afrikansk nat” formår at indfange Blixens værker, deres stemninger og den aura, som Blixen skaber uforsigtig og modig. Blixen bliver den skandinaviske Schererazade, som giver livskraft til sine læsere.

Filmen er på fransk med danske undertekster og introduceres af filminstruktøren Elisabeth Kapnist.

Filmen vises udendørs. Der vil være et telt, hvis det skulle regne og et vist antal klapstole. Museet stiller også tæpper til rådighed, men vi kan kun anbefale, at have varmt tøj med. Der er adgang til toilet under visningen.

I kan medbringe picnic-tæppe, stole og egen mad eller lade jer forføre af caféens filmiske fristelser.

Billetten inkluderer adgang til museet samme dag, som vil være åbent denne dag frem til filmvisningen.

Filmvisningen er støttet af Institut Français og Rungstedgaard.