BUSTER – Københavns Internationale Filmfestival for Børn og Unge viser et bredt udvalg af de bedste film fra hele verden – og det koster kun 15 kroner per billet. Mange af filmene giver et indblik i andre kulturer – både herhjemme og i resten af verden. Undgomsfilmene vises på originalsproget med engelske eller danske tekster. Børnefilmene vises med dansk tale.

Ungdomsfilm:

17 Girls af Delphine og Muriel Coulin, Frankrig 2011

Baseret på en sand og opsigtsvækkende historie, hvor en gruppe teenagepiger valgte at blive gravide samtidigt, fortæller ’17 Girls’ om en helt særlig søstersolidaritet blandt en række piger i Frankrig. Da den selvsikre 16-årige Camille bekendtgør, at hun er gravid, varer det ikke længe før hendes klassekammerater og veninder beslutter sig for at følge trop. Det lille nordfranske samfund skal pludselig forholde sig til at stå med 17 gravide teenagere, og det er ikke lige nemt for alle at acceptere. Instruktørsøstrene Delphine og Muriel Coulin har lavet en sanselig og solidarisk film om den svære teenagetid, som de er mere interesserede i nysgerrigt at undersøge end at forklare og fordømme.

Drengen fra bjerget af  Ursula Meier, Schweiz, Frankrig 2012

Der er en knugende oprigtighed på spil i dette fransk-schweiziske prisbelønnede drama om 12-årige Simon, der bor sammen med sin arbejdsløse søster nær et luksuriøst skisportssted. Hver dag tager han liften op på bjerget, hvor han stjæler forskelligt skiudstyr og videresælger det til de lokale, hvilket viser sig at være en god forretning. En dag kommer han galt af sted og må ufrivilligt slå pjalterne sammen med en britisk sæsonarbejder, som også vil have en bid af kagen. Samtidig optrappes det allerede konfliktfyldte forhold til søsteren og de tvinges til at lirke op for en velbegravet hemmelighed. En bevægende og ærlig film om komplicerede familieforhold, men først og fremmest et rørende portræt af en ung dreng.

The End of Silence af Roland Edzard, Frankrig, Østrig 2011

Fransk film viser tænder med dette urovækkende drama, hvor familiens sorte får Jean bogstavelig talt smides ud af sin far og bror, der har fået nok af ham. Frustreret og rasende tager den indebrændte dreng imod tilbuddet om at komme med på jagt med en ven af familien, der håber på at han vil køle lidt ned. Men hvad pønser Jean på, og er det en god idé at give ham et ladt gevær i hånden? ‘The End of Silence’ er et sitrende, men lavmælt drama, der ulmer af uro – her benyttes ingen store armbevægelser. Spændingen bygges lige så langsomt op mod det uundgåelige og rystende klimaks, for Jean er en tikkende bombe, der blot venter på at eksplodere. En film, der sagte men sikkert brænder sig ind på nethinden hos sit publikum.

The Giants af Bouli Lanners, Belgien, Frankrig, Luxembourg 2011

Teenagebrødrene Seth og Zak er strandet i deres afdøde bedstefars hus over sommeren og hænger ud med den lokale ligesindede Dany. Deres mor dukker ikke op, så de er på egen hånd, hvilket er en befrielse, men ender også med at give problemer. For hvad gør man, når man er alene i et hus uden penge eller mad med kun en gammel skrammelkasse af en bil, der er ved at løbe tør for benzin – og som drengene for øvrigt er for unge til at køre? Man lejer selvfølgelig huset ud til den lokale hashpusher! Det viser sig dog at være en endnu større hovedpine end først antaget. ‘The Giants’ er en slags ungdommelig slacker-opdatering af ‘Palle alene i verden’ med en fin balance mellem humor og alvor i sin underfundige historie.


Børnefilm :

 

Ernest & Céléstine af Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier | Frankrig 2012

Søde akvareltegninger og en opbyggelig historie om venskab og tolerance er de sympatiske grundsten i denne franske animation for de mindste. Den poetiske film fortæller historien om det højst umage venskab mellem bjørnen Ernest og musen Celestine. Bjørne og mus holder sig ellers helst hver for sig, bjørnene oppe på gadeplan, musene under jorden. Men en dag møder Celestine den sultne Ernest og viser ham vej til slikbutikkens varelager, så han kan mæske sig – og dagen efter, er det Celestine, der har brug for en tjeneste. Men hverken mus eller bjørne ser med milde øjne på venskabet, så de to må flygte ud i skoven, langt væk fra fordomsfulde øjne. En smuk og simpel lille historie, der er både rørende og sjov.

 

Jagten på Spirillen  af Alain Chabat, Frankrig 2011 

Tag med på eventyr dybt inde i bananrepublikken Palombias jungle, hvor der lever et væsen, kun de færreste har set i virkeligheden; Spirillen med den karakteristiske meterlange hale og forkærlighed for sjældne orkideer (de fleste vil nok kende ham fra tegneserierne om Splint og Co.). Men freden er snart forbi, for en aldrende botaniker har opdaget, at Spirillens yndlingsorkidée er kilden til evig ungdom, samtidig med at tv-værten Dan og hans klodsede lokale guide Pablito jagter det scoop, det ville være at filme Spirillen. Men intet går efter planen for nogen, heller ikke Spirillen, i denne omgang eventyrlig fransk jungle-ramasjang, som bringer den populære tegneseriefigur til det hvide lærred for første gang.

Knappekrigen af Christophe Barratier, Frankrig, Belgien, Schweiz 2011

Anden verdenskrig er i fuld gang, men det er en anden krig, der optager børnene i den lille franske landsby Longeverne. De vil én gang for alle vise rivalerne fra nabolandsbyen Velran, hvem der bestemmer. Hermed er scenen sat for en krig i børnehøjde, hvor krigsbyttet er de andres knapper og snørebånd. De barske realiteter truer dog med at overskygge børnenes projekt, især da den jødiske pige Violette ankommer til Longeverne og både sætter hjerter i brand samt minder om den virkelige krig i verden uden for. ‘Knappekrigen’ bygger på en roman fra 1912, men er i denne filmatisering rykket ud på den franske landegn i 1940’erne, hvor børnenes rivalisering bliver en fornem og tankevækkende allegori over krigen.

 

Maleriet  af Jean-Francois Laguionie, Frankrig, Belgien, Schweiz 2011

Denne surrealistiske franske animationsfilm er noget så sjældent som på én gang ambitiøs og alligevel lettilgængelig. Universet tager udgangspunkt i kunstmaleriet, men fortællingen kræver intet forhåndskendskab til kunst. Blot en lyst til at lade sig forføre i en magisk, farverig og fluorescerende verden. Her lever figurerne i et strengt hierarki: Øverst er de færdigtegnede, under dem rangerer de halvfærdige og så er der skitserne, som anses for underlødige. Metaforen er ikke til at tage fejl af, men benyttes elegant til at fortælle et eventyr om forskellighed og skabelsens mysterium. Her er spor efter både ‘Kirikou og troldkvinden’ og japanske Miyazakis tegnefilm, og alligevel er ‘Maleriet’ helt sin egen.

Skønheden og monsteret i Paris af Bibo Bergeron, Frankrig 2011

Et monster slippes løs i Paris’ gader i denne sprudlende tegnefilm, men ikke alt er, som først antaget, for er monstret virkelig et farligt bæst eller bare et misforstået væsen? Den generte biografoperatør Emile kastes ud i et halsbrækkende eventyr sammen med sin ven Raoul, da de ved et uheld kommer til at skabe ravage hos en gammel botaniker. Uden at vide det, har de skabt et “monster”, der søger tilflugt hos sangfuglen Lucille – og det viser sig, at “monstret” har et skjult talent for at synge! Men byens politikommissær er fast besluttet på at fange udyret, så Emile og Raoul må stoppe ham. En original og vanvittigt morsom rutsjebanetur rundt i det gamle Paris, boblende af overskud og fyldt med herlig musik.