Onsdag d.26 april kl. 20:30, vil den franske forsker og astrofysiker Jérôme Chenevez holde et foredrag om sorte huller i Vinhanen

  • foredrag på engelsk

BLACK HOLES
Neutronstjerner, lige som sorte huller, bliver dannet når stjerner, der vejer mere end 10 gange Solens masse, dør i en supernova eksplosion. Mange neutronstjerner i vores galakse udsender røntgenstråling når de tiltrækker stof fra en ledsagende stjerne, og det kan føre til kæmpemæssige termonukleare eksplosioner. Det nye røntgenteleskop NICER, der kommer i maj på den internationale rumstation, vil blive præsenteret, for det skal klargøre vores forståelse af neutronstjerners indre struktur.

Jérôme Chenevez er astrofysiker på DTU Space, Danmarks nationale rumforskningsinstitut. Han har i 15 år undersøgt, vha. hans observationer med røntgenteleskoper, de fysiske fænomener forårsaget af neutronstjerner og sorte huler, når disse kompakte objekter er i kredsløb i røntgendobbeltstjernesystemer. Han er, efter invitation af NASA, blevet medlem af NICERs science-team for at undersøge termonukleare eksplosioner på neutronstjerner.

Du kan se flyeren HER!