Varda by Agnès af Agnès Varda

Agnès Varda ser tilbage på sit liv og sine mange film i et generøst og fantasifuldt selvportræt bestående af monologer foran et publikum og med herlige klip fra hele livsværket – fra hendes debutfilmen for 65 år siden (!) til sidste års kæmpehit ‘Faces Places’. Som feministisk ikon og foregangskvinde er den politiske understrøm i værket aktuel som aldrig før. Vardas sociale og politiske engagement er til stede i alle hendes film, fra 60’ernes Cuba og Black Power-bevægelsen over de californiske film i 70’erne, og til spørgsmål om lighed mellem kønnene og retten til at bestemme over sin egen krop. En berigende, underholdende og tankevækkende oplevelse, der giver én lyst til straks at (gen)se hendes mange film.

Badiou af Gorav og Rohan Kalyan

Fra Alain Badious fødsel i Marokko til maj ’68, og til sit sene arbejde som en nomadisk intellektuel i offentlighedens stormfulde midte, er hans liv i sig selv et komplekst og tankeprovokerende værk. Som en af Europas store nulevende tænkere har den 82-årige Badiou viet store dele af sit liv til at bygge bro mellem tanke og handling, med et glødende politisk engagement. Liv og tænkning får begge plads i filmen, der kiler sig ind i den aktuelle samtale om fællesskabets fremtid på et kritisk tidspunkt. Instruktør- og brødreparret Gorav & Rohan Kalyans portræt af Badiou er også en rejse gennem det tyvende århundredes omvæltninger, de filosofiske såvel som de politiske og kulturelle. At det 21. århundrede ikke lader til at blive mindre turbulent gør blot Badious tanker og arbejde så meget desto mere relevante og presserende.

Efter visning:
Mød filmens instruktør- og brødrepar til visningen d. 24/3 på Charlottenborg.

 

Jessica Forever af Caroline Poggi og Jonathan Vinel

Feministisk sci-fi med et punket hjerte, der giver oneliner-manifestet ‘The future is female’ en helt ny og radikal betydning.
Jessica Forever er en af de mest unikke film, der er poppet op på festivalhimlen det seneste år. Besnærende bizar, fuld af overraskelser og kunstnerisk knivskarp. Den udspiller sig i en ikke så fjern fremtid, hvor forældreløse drenge er dømt lovløse af en usynlig og umenneskelig regering. De er jaget vildt, der slår ihjel for ikke selv at blive det, uden håb for fremtiden – hvis det ikke var for Jessica. En stærk kriger, der giver de dødsdømte drenge – alle i 20erne, smukke, stærke, karismatiske – noget at leve for, ved at skabe en familie omkring dem. Det debuterende instruktørpar, Caroline Poggi og Jonathan Vinel, bruger fremtidsrammen til at vise, hvordan verden ser ud, når vi er færdige med at rense den for medmenneskelige relationer. Formen er sci-fi, men hjertet er punk i en film, der – fuld af vilde, smukke, voldsomme, poetiske og uudgrundelige billeder – står på afgrundens rand, mens den trodsigt insisterer på at turde tro på kærligheden.

Young and Alive af Matthieu Barreyre

Integration, oprør, identitet og politik. ‘Young and Alive’ er et generationsportræt af Frankrigs ungdom, optaget på gaden – og om natten – hvor de unge overtager byen, og hvor de selv tager ordet. Som et kollektivt interview i ånden fra klassikeren ‘Chronicle of a Summer’, men med en rastløs energi, der spejler de unges. Hvis de har én ting til fælles, er det en uvis fremtid. Fra den hvide middelklasse til de arabiske og afrikanske unge i Paris, og til en ung gadepoet, der kunne være en fransk Jean-Michel Basquiat. De politiske ledere fra Valls til Macron synes til gengæld at befinde sig på en anden planet. Der er både engagement og modløshed at spore hos de velartikulerede unge, mens de tumler rundt i den parisiske nat, hvor electro-musikken pumper fra klubberne og butikkernes glasfacader frister med luksusvarer, som de færreste af dem kommer til at få råd til. Et viltert og vitalt kor af stemmer og holdninger, optaget over de tre turbulente år siden Charlie Hebdo.

Efter visning: Mød instruktøren til visningen d. 24/3 i Empire.
D. 30/3 kan I møde idé- og samfundsredaktør på Eftertryk Magasinet, Anna Cornelia Ploug, i en samtale om oprørstilstandene i Frankrig.

 

Holy Tour af Valéry Rosier og Méryl-Fortunat Rossi

Tour de France som mikrokosmos i en sjov og sommervarm feelgood-film fra campingvognene i vejkanten, hvor tourens egentlige stjerner stråler.
Her er en herlig sommerfilm om Tour de Frances egentlige stjerner: publikum. Altså dem, som går ‘all in’ og bor i autocampere langs landevejene i ugevis! Som moderne pilgrimme i pensionsalderen venter de tålmodigt på det magiske øjeblik, hvor rytterne suser forbi. Imens de venter nyder de livet i deres lille mikrokosmos. Og det er det liv, ‘Holy Tour’ fanger med humor, nysgerrighed og i en visuel stil et sted mellem Tati og Tintin – og til de smægtende toner af Ravels Bolero. Det unge instruktørpar Rossi og Rosier skildrer med smittende varme og antropologisk klarsyn livet i det unikke univers, der udfolder sig i bagende sol på de få kvadratmeter mellem vejen, afgrunden og vennerne i nabovognen. Snakken går om alt fra podagra til salami, mens d’herrer forsøger at fange det bedste tv-signal og irriteres over de unge lømler, der møder op på selve løbsdagen og skygger for udsynet. For det handler jo ikke om at vinde, men om at være med. En sand fornøjelse af en film.

Mød instruktørerne efter visningerne d. 23. og 25. marts

 

Halston af Frédéric Tcheng

Verdenspremier på årets modefilm. Mød designeren og gay-ikonet, der var the missing link mellem det klassiske Hollywood og Studio 54.
Roy Halston Frowick var Amerikas første celebrity-designer. Hans livshistorie er en dramatisk og visuelt enestående fortælling om overgangen fra klassisk Hollywood-elegance til de ekstravagante 1970’eres vilde natteliv. Den er også en episk historie om et revolutionerende modehus’ storhed og fald – og den bliver fortalt her for første gang, af instruktøren af ‘Dior and I’. Den unge Haltson gjorde sig hurtigt bemærket, men mødte modstand som homoseksuel mand, inden triumfer som det legendariske show på Versailles-slottet (!) i ’73 slog hans navn fast blandt de største. Hans idéer ramte tiden lige på kornet, og hans kreationer gjorde ham til fast stylist for stjerner som Liza Minelli. Halston fløj højt, men satsede sit imperium med en eskalerende hedonistisk livsstil og en serie af impulsive beslutninger i en periode, der startede som én lang fest og endte med at spinde ud af kontrol. Frédéric Tcheng fortæller historien med stil, originalitet og overskud – nøjagtigt som Halston ville have elsket det.

 

16 sunrises af Pierre-Emmanuel

I november 2016 rejste den franske astronaut Thomas Pesquet afsted på sin første mission i rummet. Seks vægtløse måneder i kredsløb om jorden på 450 kilometers afstand sammen med et internationalt team af kolleger – og med et eksemplar af Saint-Exupérys eventyrlige rumklassiker ‘Den lille prins’ i bagagen. For som Pesquet siger, er det ultimative mål med missionen at give børn og unge noget at drømme om. ’16 Sunrises’ er på samme bevingede frekvens, og missionen lykkes til fulde i en film, der forener forskernes hverdag ombord med en poetisk dimension. Formatet er episk, og affyringen og landingen er vanvittigt spændende at følge. Men den internationale rumstation er samtidig et internationalt semi-utopisk projekt i både teori og praksis, hvor alle verdens lande bidrager. Professionalismen og kammeratskabet er gribende, og det samme er realismen. Det bedste af det hele er dog, at det næsten er som at være der selv.