I anledning af den danske udgivelse af Bernard Maris bog « Økonomen Houellebecq » ved Den Franske Bogcafés forlag, huser Politikens Boghal et debatarrangement mellem journalisten Klaus Rothstein og forfatteren (og oversætteren) Niels Lyngsø omkring temaet Houellebecq og økonomien onsdag d. 22. februar kl. 17.00

  • Samtale på dansk

Michel Houellebecq omfattes af nogen som en genial forfatter, som pornografisk af andre. Han er på én gang visionær og dekadent, poet og trist klovn ; en kommentator som ikke giver nogen indrømmelser til den økonomiske utilpashed, som fordærver vores epoke og han er uden tvivl den mest kendte og mest læste franske samtidsforfatter på verdensplan. Slavisk underkastelse, frustration, ængstelse foranlediget af den ubarmhjertige « lov om udbud og efterspørgsel » eller af loven om « den skabende destruktion » ; lidelse påført af samfundets individualisme og den beregnende egoisme, og udbredelse af den kamp, som vil føre til menneslægtens forsvinden… således kendetegnes universet for Houellebecqs helte, og hver ny historie og hver ny roman giver anledning til en skandale af næsten nationale dimensioner, som følges af en kortege af fordømmelser og bandlysninger i alle afskygninger.

Houellebecq er god til at tage pulsen på vores tidsalder og til at analysere morgendagens muligheder  gennem socialvidenskabens prisme. Han har læst alle de store økonomiske teoretikere, Malthus, Marx, Keynes, Schumpeter, Tocqueville med flere, og det er netop derfor, at Bernard Maris har tilegnet ham bogen, Økonomen Houellebecq, hvori han skriver: « Ligesom Balzac var det fremstormende bourgeoisi og den triumferende kapitalismes forfatter, er Michel Houellebecq den forfatter som associeres med markedskræfternes jernhånd og kapitalismens dødskamp. »

Bernard Maris Bernard Maris er født i Toulouse i 1946. Han har undervist i økonomi på forskellige universiteter, deriblandt Paris-VIII (Institut d’études européennes). Bernard Maris er en stor beundrer af Keynes, som han har skrevet en bog om (Keynes ou l’économiste citoyen), han er ophavsmanden bag « 32 heures hebdomadaires » og revenu d’existence, og han har skrevet adskillige populærvidenskabelige bøger om økonomi og tre romaner. I 1995 tildelte magasinet Le Nouvel Économiste ham titlen som « årets bedste økonom ». Paralelt med sit arbejde som økonom, har Bernard Maris skrevet for flere store aviser: Marianne, Le Nouvel Observateur, Le Figaro Magazine, Le Monde, samt Charlie Hebdo, hvor han havde en fast rubrik om økonomi. Bernard Maris blev dræbt d. 7. januar 2015 i Charlie Hebdos lokaler.

Niels Lyngsø Niels Lyngsø er født i 1968 og startede sin litterære karriere i 1992 med poesisamlingen Maske & Maskine, og har siden (med succès) forsøgt sig med andre litterære former, det være sig diverse former for poesi, romaner og essais.   Niels Lyngsø har oversat Michel Houellebecq seneste roman Soumission (Underkastelse) til dansk for forlaget Rosinante & Co, og har skrevet et essai om den franske forfatter med titlen Michel & moi (Michel & mig selv), som kunne læses i Weekendavisen juli 2015.

Klaus Rothstein Klaus Rothstein er født i 1964. Han er journaliste og litteraturkritiker for forskellige aviser, deriblandt Weekendavisen, og radiovært på litteraturprogrammet Skønlitteratur på P1 (DR). Ved siden af sit arbejde som journalist, helliger Klaus Rothstein sig ligeledes skrivekunsten og hart il dags dato skrevet syv bøger.